Držači štapova

Držači štapova neizostavan su dio opreme modernog šaranaša. Ima ih svakakvih, od jednostavnih do kompliciranih.
1. Šipke (bank stick-ovi) su najjednostavniji oblik držača štapova i mogu biti obični ili teleskopski.
Bili oni aluminijski, željezni, od prokroma, pa sve do karbona, namjena im je ista, a to je da drže štap u lovnom položaju.Komplet šipki za jedan štap sastoji se od dvije šipke tj. bank sticka. Na jednoj (prednjoj) se nalazi senzor sa hangerom ili svingerom, a na drugoj (stažnjoj) rašlje tj. butt grip koji drži zadnji dio štapa.

Prednost bank stickova u odnosu na druge vrste držača štapova je ta da su jeftiniji, lakši, jednostavniji za transport, fleksibilniji i jednostavniji.
Također važna je i njihova autonomija u odnosu na druge držače štapova, a to znači da ako lovite npr. na 3 različita hranilišta, vrlo jednostavno možete poslagati šipke tako da štapovi stoje u smjeru gdje lovite.
Bank stickovi koriste se na nepristupačnim terenima, terenima gdje je obala "mekana", strma i slično.

Šipke tj. bank stickovi mogu se koristiti i u kombinaciji sa buzzer barovima.
Buzzer barovi su šipke koje se sastoje od 2 i više navoja na koje se spajaju senzori i butt gripovi. Buzzer barovi montiraju se na bank stickove i omogućuju postavljanje dva ili više štapova.2. Tripod je složenija vrsta nosača tj. držača štapova koja se sastoji od gornjeg dijela (postolja tj. držača štapova) i donjeg dijela tj. baze sa tri noge.
Na takav držač štapova moguće je postaviti dva i više štapova. Tripodi su fleksibilni u više stvari, jedna od njih je kut pod kojima štapovi stoje u lovnom položaju, zatim nagib samog tripoda, visina, te podesivost za dužinu štapova.
Materijali koji se koriste za izradu tripodova su različiti, od plastike, željeza, aluminija, prokroma, pa sve do karbona.
Znači na gornjem dijelu tripoda tj. postolju držača štapova nalaze se prednje i stražnje vodoravne šipke. Na prednjima se montiraju senzori i hangeri ili svingeri,a na stražnjima butt gripovi.

Tripodovi imaju teleskopske noge za optimalno podešavanje, a neki imaju i prihvat u obliku kuke za stavljanje utega kojim otežavamo isti te mu time povečavamo stabilnost. Koriste se na terenima na kojima nije moguće koristiti bank stickove zbog konfiguracije tla (kamen, pijesak, beton...)

3. Quadropod je držač stapova identičan po svemu sa tripodom, samo se razlikuje u tome što ima 4 noge.

4. Rod pod je najsloženiji oblik držača štapova za moderni šaranski ribolov. Sastoji se od dva dijela, donjeg tj. dva para nogu i gornjeg tj. postolja za dva i više štapova.

Donji dio tj. noge su izrazito fleksibilne i daju se podešavati po visini (teleskopske su), te po nagibu. 
Gornji dio tj. postolje za prihvat štapova sastoji se od prednjih i stražnjih vodoravnih šipki na koje se montiraju senzori i hangeri ili svingeri (prednja šipka), a na stražnju butt gripovi.

Rod podovi izrađuju se od aluminija, prokroma, karbona i ostalih materijala. 

Zbog svoje funkcionalnosti rod podovi postali su standardni dio opreme modernog šaranaša.

Neki od proizvođača držača štapova:

Nash
Solar
Fox
Prologic
Starbaits
Ugoplast

Cro-carp.com portal koristi kolačiće(cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice cro-carp.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice cro-carp.com kliknite na gumb .