Markeri

Kada na vodi i oko nje nemate prirodne markere i orijentire (potopljeno drveće, otočiće, lopoče, travu, trsku, i dr.) i kada lovite na velikim udaljenostima (više od 80 metara) idealno pomagalo za lakši i precizniji ribolov, te preciznije hranjenje je upotreba markera.
Marker za šaranolov je pomagalo koje Vam omogućuje da njime "ispipate" tj. istražite dno, izmjerite dubinu i označite lovnu poziciju.

Markera ima različitih dimenzija tj. veličina, a karakteristika na koju moramo obratiti pažnju je njihova brzina isplivavanja na površinu. U situacijima kada je na vodama gdje lovimo, zabranjeno korištenje plovila i samim time i postavljanje markera na taj način, preostaje nam markiranje lovne pozicije i prostora oko nje marker štapom i markerom.
Danas postoje specijalizirani šaranski štapovi za markiranje, a praksa je da se većinom koriste spod štapovi. Ovo je jedan sistem za markiranje.

Znači cijeli sistem sastoji se od nekoliko elemenata, a najvažniji od njih su sam marker i olovo. Markirati možemo da nam osnovni najlon bude najlon u kombinaciji sa shock leaderom ili pak u kombinaciji špage i shock leadera. Prednost ovoga drugoga (špage) je ta da kada markiramo špagom, pod prstom osjetimo i najmanje promjene konfiguracije dna koje markiramo.
No vratimo se na sam sistem i način rada istoga. Na shock leader "navedemo" sistem sa olovom (na kraju sistema sa olovm je virbla kroz koju provedemo shock leader), zatim "navedemo" gumeni stoper koji će amortizirati snagu olova i spriječavati petljanje i na kraju na sam kraj shock leadera navežemo marker.
Sistem radi na principu da prilikom izbačaja sve pada na određenu tj. željenu poziciju. Zbog svoje težine olovo pada na dno i prvotno sa sobom povlači i marker. Pošto je marker konstruran tako da je lagan i da isplivava na površinu u određenom trenutku on započinje svoj put prema površini. Ako želimo samo obilježiti poziciju, dozvolit ćemo markeru da ispliva na površinu. Ako pak želimo izmjeriti dubinu, lagano ćemo namotati najlon ili špagu na rolu dok ne osjetimo da je marker došao do olova koje je na dnu. Tada ćemo otpustiti kočnicu role i rukom izvlačiti najlon do prvog provodnika štapa kojim markiramo ili do neke oznake na štapu (prvotno izmjerimo koliko cm ima od špule role do prvog provodnika ili do oznake na štapu). Brojimo broj izvlačenja najlona i kada nam marker ispliva na površinu, broj tih "izvlačenja" množimo sa prije izmjerenom daljinom od špule role do prvog provodnika.
Primjer, ako smo 5 puta izvukli najlon do prvog provodnika, a daljina od špule role do provodnika nam je 80 cm, jednostavnom jednoadžbom dobivamo da nam je dubina 5x80cm=400 cm, tj. 4 metra. Naravno ako nam broj izvlačenja nije cijeli broj, tj. ako trebamo 4 i po izvlačenja da bi marker isplivao onda dobivamo 4,5x80 cm=440 cm.
I na kraju treća opcija, osim samog markiranja i mjerenja dubine, je istraživanje dna tj. njegove konfiguracije.
To radimo na način da zabačeni sistema sa markerom i olovom lagano štapom i rolom privlačimo ka obali. U ovom slučaju većinu posla nam odrađuje olovo.
Ovdje valja spomenuti ranije navedenu konstataciju da je bolje markirati sa špagom, jer najlon ima karakteristiku da se isteže, dok sama špaga nema tu karakteristiku i samim time bolje prenosi vibracije koje stvara olovo dok se povlači po dnu.
Znači povlačenjem olova po dnu približno ćemo osjetiti da li se konstrukcija dna mijenja, tj. da li na potezu gdje lovimo ima platoa, nagiba, pijeska, podvodno raslinja i ostali prepreka.

Kada izmarkirate poziciju na kojoj ćete loviti i obavite hranjenje i zabacite štapove, preporuča se da marker izvadite iz vode, kako biste izbjegli situaciju kada dobijete ribu da Vam ista ne uđe u marker i najlon i time povećate mogućnost da tu istu ribu izgubite.
Ako pak ne želite ukloniti marker u potpunosti sa mjesta gdje lovite, savjetujemo da barem isti potopite na dno (znači namotate rolu i time marker povučete na dno).
Ako se ipak odlučite na najmudriji potez i izvučete marker iz vode, savjetujemo da prije toga "zaklipate" strunu ili špagu na špulu role i time si osigurate da imate zacrtanu daljinu na kojoj je marker bio.

Neki od proizvođača markera:

Ugoplast
Fox
Korda
Starbaits
Chub
Mika Products

Cro-carp.com portal koristi kolačiće(cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice cro-carp.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice cro-carp.com kliknite na gumb .