Podmetači

Na svim iole ozbiljnim šaranskim vodama što u Hrvatskoj, što negdje drugdje propisana je obavezna upotreba podmetača.
Podmetač, meredov ili kako ga sve ne zovu stoga je obavezan dio opreme modernog i savjesnog šaranaša. Neke od osnovnih karakteristika kvalitetnog podmetača su:
1. Stabilnost tj. čvrstoća
2. Lakoća (kvalitetan i lagan materijal)
3. Veličina podmetača tj. mreže (min. 42'')
4. Kvalitetna mekana mreža sa što sitnijim okicama

Dijelovi podmetača su:
1. Drška tj. ručka podmetača
2. Glava (eng. spreader block) podmetača
3. Šipke tj. nosači mreže podmetača
4. Mreža podmetača

Drška tj. ručka podmetača mora biti kvalitetna, čvrsta i lagana, većina ih je fiksne dužine, ali postoje i teleskopske.
Neki proizvođači podmetača su ujedno i proizvođači štapova, te koriste iste materijale i nazive u izradi podmetača i štapova (npr. Free Spirit ima štap S serije, a i podmetač S serije, pa Century i drugi. )

Glava podmetača je jedan od važnijih dijelova podmetača i mora biti kvalitetna i praktična. Postoje metalne i plastične glave.

 

Postoje i mehaničke sklopive glave podmetača koje omogućuju lakše odvajanje mreže i šipki podmetača od ostatka podmetača.

Šipke tj. nosači mreže podmetača su dio podmetača koji drži mrežu napetom. Izrađene su od "fiberglasa", a kod skupljih modela od karbona.
Dvije šipke na podmetaču čine trokut i "uštekavaju" se u glavu podmetača, a sa gornje strane povezane su sa špagom, koja također omogućuje napetost i stabilnost mreže. Dužina šipki podmetača određuje promjer podmetača, a šaranski podmetači su promjera od 36'' do 55'', ovisno o proizvođaču.

Mreža podmetača je najvažniji dio podmetača i većinom je od polyestera, a glavne karakteristike joj moraju biti mekoća, male okice mreže i čim manja sposobnost upijanja vode.

Neki od proizvođača podmetača:

Fox
Free Spirit
Sportex
Century
Cormoran
Daiwa
Nash
Starbaits

Cro-carp.com portal koristi kolačiće(cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice cro-carp.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice cro-carp.com kliknite na gumb .