PVA

PVA tj. polivinil-alkohol je materijal koji se koristi za izradu mrežica, vrećica, traka i niti, koje pak koristimo kao pomagala za prihranu.
Inače PVA je kao materijal lako topljiv u vodi, a šaranaši ga koriste kako bi grupirali manju količinu prihrane oko mamca.
Postoje različite vrste pva materijala, sa različitim karakteristikama tj. brzinom otapanja u vodi. Osim vlage tj. vode, na njihovo otapanje tj. brzinu otapanja utječe i temperatura vode. Čim je ona veća otapanje je brže.

PVA vrećicaPVA vrećica je idealna za plasiranje brašnaste i sitnije prihrane, pelete, zrnate primame, smrvljenih boila i ostalog. No treba napomenuti da zbog svoje veličine uvelike smanjuje daljinu izbačaja.

Većina PVA vrećica otporna je na ulja, aminokiselinske pripravke ostale tekuće komponente. Ima ih različitih dimenzija.

PVA mrežicaPVA mrežica je po namjeni vrlo slična pva vrećici, ali je puno osjetljivija na otapanje. Koristi se za plasiranje peleta, zrnate prihrane, komada ili cijelih boila i ostale prihrane. PVA mrežica ima različitog promjera i različite gustoće same mrežice.

PVA trakaPVA traka je materijal koji koristimo za plasiranje nekoliko dodatnih boila uz svoju osnovnu tj. boilu montiranu na sistem. Na isti način možemo plasirati i lovne pelete, mega mais (velika zrna kukuruza), tiger nut i ostalo.
Prednost PVA trake je ta što njom možemo postizati veće daljine izbačaja.

PVA nit PVA nit je u primjeni identična PVA traci, a razlika je u snazi tj. bržoj topljivosti, te zbog same "slabije građe", njome zbog toga postižemo manje daljine izbačaja. Postoje različite PVA niti, od jednostavnih do pletenih, a ove pletene odlikuje veća snaga i sporije vrijeme topljenja.

PVA je vrlo korisno pomagalo svakog modernog šaranaša. U većini slučajeva koristimo ga na štapu "indijancu", tj. štapu koji plasiramo "napamet" negdje van svog hranilišta, te nasumičnim zabacivanjem izazivamo sreću u nadi da nam šaran pronađe tako plasirani mamac.
PVA materijali imaju puno pozitivnih stvari jer nam uvelike pomažu u prihrani i kvalitetnom plasiranju i prezentiranju lovnog mamca, no imaju i nekih minusa.
Minus je svakako taj što su jako osjetljivi na vodu tj. vlagu pa ih je u kišnim uvjetima teže koristiti, a najveći minus je vrlo visoka cijena, iako pojavom sve više proizvođača dolazi do pada cijena.

Neki od proizvođača PVA materijala:

Nash
Korda

Fox

Cro-carp.com portal koristi kolačiće(cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice cro-carp.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice cro-carp.com kliknite na gumb .