Šaranski štapovi

Definicija šaranskih štapova za moderni šaranski ribolov

Prvo klasificirajmo šaranske štapove po namjeni:

1. Lovni šaranski štapovi
2. Spod štapovi (štapovi za hranjenje)
3. Marker štapovi (štapovi za markiranje područja na kojem lovimo)

Šaranski štap za prakticiranje modernog šaranskog ribolova je specifičan po mnogočemu, no krenimo redom i nabrojimo neke osnovne značajke tj. karakteristike istog.

1. Dužina štapa
Dužina današnjih modernih štapova varira između 10 i 13 stopa tj. 305 i 396,5cm, uz napomenu da su najzastupljeniji modeli u dužinama od 12 i 13 stopa. Shodno tome navedeni štapovi mogu biti dvodjelni ili trodjelni, s time da ovi drugi tj. trodjelni zauzimaju vrlo mali postotak na tržištu.

2. Snaga štapa
Snaga štapa je još poznata kao testna krivulja (eng. "test curve"). Predstavlja težinu kojom je potrebno opteretiti vrh štapa da bi se on savio pod 90° (ovih 90° ne treba shvaćati doslovno kao 90° tj. pravi kut). Npr. štap čiji vrh opteretimo sa 2 1/2 lb i time dobijemo savijanje vrha štapa pod "90°" označavamo kao štap snage 2 1/2lb tj. 2,5lb.
Znači snaga štapa označava se u librama (engleska libra 1lb=0.45359kg) i najmanja jedinica označavanja je 1/4lb i shodno tome imamo štapove npr. sljedećih libraži 2 1/4lb, 2 1/2lb, 2 3/4lb, 3lb, 3 1/4lb, 3 1/2lb....
Iz navedenog proizlazi da je štap manje libraže slabiji tj. savitljviji, a veće libraže jači tj. krući.
Kod snage štapa važno je napomenuti i "casting weight" , a to je jedna karakteristika koju ne treba miješati tj. zamjenjivati sa snagom štapa. Proizvođači kvalitetnijih šaranskih štapova uz standardnu karakteristiku "snage štapa" u librama iskazuju tj. daju informaciju o "casting weight" karakteristici štapa što je ništa drugo nego maksimalna preporučena gramaža kojom se može opteretiti štap prilikom izbačaja.
Napomenimo još i da je "snaga štapa" izražena u librama najzastupljenija, ali i da postoji označavanje "snage štapa" i u oz-ima

3. Akcija štapa
Akcija šaranskog štapa je ustvari karakteristika ponašanja štapa pod težinom (u našem slučaju prilikom zabacivanja i umaranja tj. vađenja ribe).
Postoje tri osnovne akcije štapa i to su:
1. A akcija (Fast or tip akcija)
2. B akcija (Semiparabolic)
3. C (Parabolic)

Znači:
A akcija ili "fast or tip" akcija je vršna akcija koja se očituje savijenjem vršnog dijela štapa (recimo gornjom trećinom)
B akcija ili "semiparabolic" akcija je akcija koja se očituje savijanjem polovice i više štapa
C akcija ili "parabolic" akcija je akcija koja se očituje savijanjem štapa po skoro cijeloj dužini

Pošto su navedene akcije karakteristične ponaosob, ribolovac mora sam odrediti koju akciju štapa preferira tj. što mu je potrebno.
Sve u svemu štap B akcije tj. "semiparabolic" štap bi trebao biti "univerzalan", što znači da bi trebao dobro "bacati" i zamarati ribu, dok je štap parabolične akcije za kraće distance, ali pruža nezaboravan doživljaj pri zamaranju tj. vađenju ribe, a shodno s time štap A akcije tj. "tip" akcije bi trebao biti dalekometna mašina.

Recimo da su ovo osnovne karakteristike šaranskog štapa namjenjene za moderan šaranski ribolov.


Ovo su pak komponente šaranskog štapa:

1. Drška štapa može biti od različitog materijala i različite izvedbe:
Plutena drška (cork grip) ili duplon tj. "eva foam" grip, uz napomenu da drška može biti obložena u punom profilu ili djelomično što je češće kod šaranskoh štapova.

Duplon tj. eva drškaFull duplon tj. fulleva drška


Plutena tj. "cork" drška (fullcork)

2. Držača role ima različitih, što oblikom, što od raznih materijala.
Evo nekih:

3. Spajanje dijelova štapa može biti ili "spigot" ili "put over", a rjeđe "put in"
"Spigot" je način spajanja da je u donji dio štapa ugrađeno strano tijelo (u nas poznato kao "trn"), na koje se uštekava godnji dio štapa

"Put over" je način spajanja štapa u kojemu direktno gornji dio štapa naštekavamo na donji

"Put in" je kao što mu i ime kaže način spajanja štapa kada gornji tj. vršni dio štapa direktno uštekavamo u donji.
Takav način spajanja štapova koristi Century na svojim modelima

Prije se smatralo da je "Spigot" način spajanja dijelova štapa kvalitetniji, pa je većina proizvođača i koristila taj sistem, no danas po svemu sudeći taj sistem se napušta i sve više se koristi "put over"

4. Vodilice štapa, mogu biti različite, no u osnovi ih dijelimo na "jednostopne" i "dvostopne", pa njih imamo različitih vrsti od klasičnih do specifičnih kao npr. "lowrider", visokostopne (Fuji HSVG) i druge.
Napomenimo da je kod vodilica vrlo važno napomenuti i da postoje različiti materijali od kojih se proizvode, a to su alkonit, silikon karbid, aluminij oksid...
Evo i nekoliko slikaI na kraju nabrojivši najvažnije karakteristike i komponente štapova, zaključimo priču o njima u nekoliko rečenica.
Da biste lovili ribe, u ovom slučaju šarane, morate imati ribolovni štap, naravno ne nužno "šaranski" štap s kakvim smo Vas upoznali ovdje.
Isto tako ako imate "šaranski" štap, taj štap nije samo za ribolov šarana, tj. bez problema na njega možete loviti i druge ribe (štuke, somove...).
Nažalost ne postoji "univerzalni" štap, tj. štap koji će Vam biti optimalan u svim situacijama u kojima se nađete za vrijeme ribolova, stoga trebate dobro odvagnuti i procijeniti koji štap Vam treba prije nego li ga kupite.
Nije loše za napomenuti da sve većina prodanih štapova kupuje već složeno tj. ukomponirano sa svim komponentama koje jedan štap sadrži, no isto tako postoji mogućnost kupovanja samog štapa tj. blanka i komponenti za njega, te njegovo ručno slaganje Vama po mjeri.

Neki od proizvođača šaranskih štapova:

Daiwa 
Shimano 

Free Spirit
Harrison

Sportex
Greys
ChubDAM

Fox
Nash
Prologic
Century

 

Cro-carp.com portal koristi kolačiće(cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice cro-carp.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice cro-carp.com kliknite na gumb .