Šaranske role

Drugi najvažniji komad pribora za moderni šaranski ribolov je rola. Razvojem modernog šaranolova razvija se i poseban segment u proizvodnji rola usko vezan uz šaranski ribolov. Napomenimo da bilo koja klasična rola koja se koristi u našem podneblju može koristiti za moderni šaranski ribolov (izuzev rola za mišičarenje tj. multiplikatora). Današnje role za šaranski ribolov korijene vuku od "surf rola" tj. rola za ribolov na moru.
Klasična rola za moderni šaranski ribolov bi bila "big pit" rola tj. rola sa velikom špulom namjenjena za daleki izbačaj.
Role za moderni šaranski ribolov možemo podijeliti na one sa slobodnim hodom špule i one bez.
Od rola sa slobodnim hodom špule možemo navesti neke od legendarnih modela, a to su Shimano Big Baitrunner LC, Shimano Baitrunner B, Daiwa Infinity, Daiwa Tournament i druge.
A od klasičnih rola tj. rola bez slobodnog hoda navedimo Shimano Ultegra, Shimano Biomaster, Daiwa Emblem Pro, Daiwa Tournament Entoh, Daiwa Tournament Basia i druge.

Za razliku od vrhunskih proizvođača modernih šaranskih štapova, proizvođača vrhunskih rola ima puno manje, recimo slobodno samo 2 i to su Shimano i Daiwa. Svaki poznavaoc modernog ribolovnog pribora tj. rola složit će se s time da su Shimano i Daiwa vrh vrhova u proizvodnji rola za šaranski ribolov, dok ostali proizvođači kaskaju za njima.
Glavne karakteristike rola za moderni šaranski ribolov su:
1. Materijal od kojih je rola napravljena (kućište role; danas su kod vrhunskih roli aktualni sljedeći materijali, a to su razne legure grafita, aluminij i magnezij.)
2. Kočnica
3. Lageri
4. Baitrunner (ako ga rola ima)
5. Brzina prijenosa (broj okretaja)
6. i mnoge druge karakteristike koje navode porizvođači

Pošto smo Shimano i Daiwu klasificirali tj. odvojili od ostalih proizvođača, red je da navedemo i te ostale, a to su: Fox, Okuma, DAM, Tica, Prologic, Cormoran i drugi.

U načelu kao što rekoh ranije, danas, za razliku od štapova, možemo odabrati tj. kupiti "univerzalnu" rolu za šaranski ribolov.

Neki od proizvođača šaranskih rola:

Shimano
Daiwa
Fox
Prologic
Tica
Okuma

Cro-carp.com portal koristi kolačiće(cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice cro-carp.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice cro-carp.com kliknite na gumb .