Elektronski indikatori ugriza

Elektronski indikatori ugriza, u nas popularnije zvani senzori, za modernog šaranolovca, danas su neizostavan dio ribolovnog pribora.
Šta su uopće senzori?
Senzori su elektronski uređaji koji reagiraju na pomicanje tj. povlačenje najlona na štapu sa kojim lovimo, tj. uređaji koji zvučnim i svjetlosnim signalom signaliziraju griz ribe.
Postoje 3 vrste senzora po mehaničkoj izvedbi registracije griza ribe:
1. senzori sa magnetnim kotačićem
2. senzori sa kotačićem i optičkom zrakom
3. senzori sa osjetilnom "membranom"

Senzori sa magnetnim kotačićem su najstariji i najzastupljeniji oblik senzora na tržištu i rade po principu da reagiraju na pomicanje plastičnog kotačića koji u sebi ima magnete.
Da pojasnimo.
Kada je štap u lovnom položaju (ili na rod podu ili na šipkama) odložen je na senzor i osnovni najlon polegnut je po tom magnetnom kotačiću na senzoru. Kada riba (nažalost u nekim slučajevima i ostali vanjski faktori, npr. vjetar, ptice...) primi udicu s mamcem, dolazi do natezanja ili otpuštanja najlona i samim time i pomicanja kotačića koji tada zvučno i svjetlosno signalizira griz ribe.

Senzori sa kotačićem i optičkom zrakom rade na sličan način kao i senzori sa magnetnim kotačićem, ali razlika je u tome da kod ovih senzora griz signalizira akcija kada je pomaknut kotačić i time pomicanjem on prekida optičku zraku i opet zvučno i svjetlosno signalizira griz ribe. Napomenimo samo da su ovi senzori osjetljiviji od senzora sa magnetnim kotačićem

I na kraju senzori sa osjetilnom membranom su najosjetljiviji senzori jer su tehnički najsavršenije napravljeni i koriste najmoderniju elektronsku tehnologiju.
U slučaju ovog senzora najlon lovnog štapa naslanjamo na osjetilnu membranu senzora koja je vrlo osjetljiva i reagira na najmanje pomicanje najlona.

Navedimo sada najvažnije karakteristike senzora:

1. Vodonepropusnost je definitivno jedna od najvažnijih karakteristika koju jedan kvalitetan senzor mora imati.
2. Osjetljivost tj. senzibilnost je druga vrlo važna karakteristika na koju treba obratiti pozornost, a to znači da će kvalitetan senzor imati opciju podešavanja osjetljivosti, što igra veliku ulogu ovisno o tipu vode na kojoj lovimo.
Ako lovimo na jezerima osjetljivost mora biti velika, dok recimo loveći na tekučicama osjetljivost nužno ne mora biti velika, zbog samog strujanja vode, stvari koje ta voda nosi sa sobom i dr..
Podešavanje osjetljivosti je vrlo važna opcija i u slučaju vremenskih uvjeta, npr. vjetra, jake kiše, leda...
Sve u svemu ako želite izbjegavati neugodne situacije na vodi izabrat ćete tj. kupiti senzor koji ima opciju podešavanje osjetljivosti i samim time moći ćete se prilagoditi uvjetima koji Vam trebaju za vrijeme ribolova.
3. Kvaliteta materijala senzora tj. kućišta također je vrlo važna jer Vaši senzori moraju izdržavati razno razne vremenske prilike, od sunca, vjetra, zime, kiše, leda...

Danas izlaskom svakog novog modela senzora na svjetlost dana izlaze nove mogućnosti pojedinih senzora pa napomenimo neke:
- detekcija griza tj. da li je griz sa izvlačenjem najlona (riba prima i ide od obale) ili griz prilikom kojego dolazi do otpuštanja najlona (riba prima i ide prema obali na kojoj je štap postavljen)
- signaliziranje stanja baterija (danas senzori signaliziraju kada Vam je baterija na izmaku)
- modovi štednje baterija
- automatsko paljenje dioda na senzoru kada padne mrak
- ...

I na kraju zaključimo priču o elektronskim indikatorima ugriza, senzorima, signalizatorima ili kako ih sve već ne zovemo.
Kao što sam napomenuo na početku, oni su danas neizostavan dio pribora svakog modernog šaranolovca, što zbog svoje funkcionalnosti, što zbog drugih vrlo važnih razloga.
Mnogi ribiči na ostale vrste riba često će reći da je sve to glupost i da Vam senzori ne trebaju, ali napomenimo da je prakticiranje modernog šaranskog ribolova često obitavanje na vodi i po nekoliko dana, pa i tjedana.
Samim time nemoguće je ako ste recimo 3 dana u ribolovu stalno okom promatrati štapove i čekati griz ribe. Isto tako za vrijeme višednevnih ribolova morate zadovoljiti osnovne životne potrebe, a to su hranjenje, spavanje, higijena i dr.. Dok sve to obavljate od najveće pomoći su Vam senzori.
Kada sve to spominjemo recimo da su u tim okolnostima idealna opcija tj. nadopuna senzorima i "daljinci" tj. recieveri.
Daljinci ili "recieveri" su nazovimo to tako produžena ruka senzora, a ništa drugo su doli elektronski uređaju koji od strane senzora primaju signal da imate griz, te i oni signaliziraju taj isti griz tj. povlačenje ribe. Postoje dvije vrste, a to su bežični i žičani.
Naravno bežični su praktičniji od žičnih iz razloga što niste prostorno ograničeni tj. žični "daljinac" je žicom povezan sa senzorima i kao takav idealan je zbog relativno kratkih žica za instalaciju u šator, dok bežični radi principu radiovalova tj. frekvencija i omogućava Vam puno veći radijus odvajanja od štapova tj. senzora (u nekih proizvođača čak i do 500 metara).

Neki od proizvođača elektronski indikatora ugriza:

Delkim
Fox
Carp Sounder
Prologic
Byron
DAM

Cro-carp.com portal koristi kolačiće(cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice cro-carp.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice cro-carp.com kliknite na gumb .