Mehanički indikatori ugriza

Mehanički indikatori ugriza su indikatori uz pomoć kojih vizualno možemo detektirati griz ribe. U modernom šaranskom ribolovu možemo ih razvstati u dvije kategorije, prvu svingere i drugu hangere.
Obje vrste danas se skoro obavezno koriste u kombinaciji sa elektronskim indikatorima ugriza.
Svingeri su indikatori izrađeni od metala ili metala i plastike u kombinaciji, koji se sastoje od metalne šipke na kojoj se nalazi pomični uteg i na kraju te šipke nalazi se metalni ili plastični dio koji se spaja na najlon.

Naprednija vrsta svingera u sebi ima ugrađenu led diodu koja je spojena na elektronski indikator ugriza i detekcijom griza ribe daje svjetlosni signal.
Uteg na svingeru je vrlo važan dio samog svingera jer njegovim pomicanjem po metalnoj šipci dobivamo na napinjanju najlona.

Hangeri su indikatori izrađeni od metala ili metala i plastike u kombinaciji, ali za razliku od svigera malo su drugačije izvedeni. Sastoje se od metalnog ili plastičnog dijela koji se stavlja na najlon i žice ili lančića sa kojim su spojeni na rod pod ili šipke.

Kao i kod svingera, također postoje i hangeri koji imaju integriranu led diodu za davanje svjetlosnog signala prilikom griza. 
Naravno hangeri također imaju utege koji služe za napinjanje najlona.

U praksi to sve izgleda ovako:

 


 

Kao što sam već ranije rekao mehanički indikatori ugriza tj. svingeri koriste se u kombinaciji sa elektronskim indikatorima ugriza.
Prije svega koriste se tako zato jer time pospješujemo indikaciju ugriza. U slučaju mehaničkih indikatora ugriza u ovoj kombinaciji glavna uloga im je zatezanje najlona i detektiranje griza kada riba ide prema obali gdje se nalazi lovni štap ("padajući ili spuštajući griz"), jer tada oni odrađuju potezanje najlona (svojom težinom) i aktiviranje elektronskog indikatora ugriza.
Svingeri su bolji za korištenje po jakom vjetru, jer su stabilniji i zbog utjecaja vjetra na njih manja je vjerovatnost da aktiviraju senzor, dok su hangeri puno osjetljiviji i definitivno će registrirati i puno slabije grizeve od svingera.
Zato je preporuka koristiti hangere uvjek kada to uvjeti na vodi dozvoljavaju.

Neki od proizvođača mehaničkih indikatora ugriza:

Delkim
Fox
Carp Sounder
Solar
Nash

Cro-carp.com portal koristi kolačiće(cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice cro-carp.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice cro-carp.com kliknite na gumb .