Olova

Olova su neizostavan element u mozaiku pribora za šaranski ribolov.
Imaju višestruku namjenu i to sljedeću.

1. Omogućuju izbačaj na željene daljine
2. Pomažu u zabadanju udice u usta ribe
3. Zadržavaju mamac na željenom mjestu (pogotovo na rijekama)
4. Omogućuju napetost sistema tj. osnovnog najlona

U modernom šaranskom ribolovu većinom se koriste olova veće gramaže tj. od nekih 70 pa sve do 140 i više grama. Tu naravno treba dobro odvagnuti mogućnosti lovnih štapova i na temenju toga i još nekih elemenata odabrati povoljnu težinu olova.

Olova možemo razvrstali u dvije skupine i to su inline olova (najlon prolazi kroz njih), te olova koja imaju virblu i kopčaju se na njih.


 

Što se tiče oblika olova, tu je ponuda stvarno raznolika i postoje olova svakakvih oblika, a samim time i namjena.
Recimo da ćemo plosnata olova koristiti na mekanim tj. muljevitim vodama. Potkovasta plosnata olova koristit ćemo ako lovimo na padinama tj. nagibima. Torpedasta tj. "suzasta" olova koristit ćemo za dalje izbačaje. Isto tako kao što po obliku možemo razvrstati olova po namjeni, tako ih možemo razvrstati i po težini tj. gramaži. Lakša olova (npr. 70 grama) koristit ćemo na muljevitom dnu, dok ćemo teža (npr. 100 grama) koristiti na šljunčarama.

Prema sistemu montaže obje vrste olova mogu biti montirana ili fiksno ili klizeće. Napomenimo da sistemi koji imaju olova montirano klizeće omogućuju lakše detektiranje griza, ali i slabije ubadanje udice u usta ribe.
Postoje različiti sistemi za montažu olova, no osnovni su:

1. Inline fiksno
2. Inline klizno
3. Olovo sa virblom fiksno
4. Olovo sa virblom klizno
5. Olovo sa virblom u helikoper sistemu

Neki od proizvođača olova:

Mika Products
Fox
Korda

Cro-carp.com portal koristi kolačiće(cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice cro-carp.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice cro-carp.com kliknite na gumb .