Moderni šaranski ribolov

Moderni šaranski ribolov tj. njegovu definiciju teško je pojasniti. Nije to ni Pitagorin poučak, ni Zakon relativnosti, pa da postoji točna definicija. Pretpostavljam da svatko od nas ima svoj pogled i tumačenje modernog šaranskog ribolova, no potrudit ću se skupiti sva ta razmišljanja i ponašanja i stvoriti čim bolju sliku o modernom šaranskom ribolovu.

Vratimo se malo natrag kroz povijest i konstatirajmo da su moderni šaranski ribolov "izmislili" englezi. Glavna karakteristika modernog šaranskog ribolova je mamac na "dlaki", bilo da je to boila, kukuruz ili nešto treće.
Druga najvažnija karakteristika modernog šaranskog ribolova je puštanje ulovljene ribe natrag u njezino stanište (eng. "Catch&Release" ili hrv. "Ulovi i pusti"). Recimo da je ta karakteristika i dan danas kamen spoticanja i pomutnji u ribolovu općenito, jer teško je nekoga tko je cijeli život lovio ribu natjerati tj. nagovoriti da danas tu ribu vrati natrag u vodu.
No pomaka ima i to velikih, jer da nema nebi bilo ni ovog portala i foruma.
Znači osim mamca na dlaci i puštanja ribe, po mogućnosti neozljeđene, natrag u vodu, moderni šaranski ribolov čini još mnogo sitnica koje zaokružene čine definiciju takvog ribolova.
To su prije svega briga o ulovljenoj ribi, edukacija samog sebe i ostalih ribiča o modernom šaranskom ribolovu i njegovim prednostima, ekološka svijest i druge.
Sa strane pribora i opreme pak, moderni šaranski ribolov karakteriziraju mnoge specifičnosti, a to su prije svega šaranski štapovi i role, držači štapova (rod podovi), mehanički i elektronski signalizatori ugriza i još hrpa specifičnih stvari koje koriste šaranaši.

U globala za svaki taj kamenčić koji čini mozaik pod nazivom "Moderni šaranski ribolov", moglo bi se jako puno pisati i pričati, ali kao što sam rekao na početku, svatko ima svoje viđenje takve vrste ribolova, a ja ću pokušati definirati osnove i ostaviti Vam ih na razmatranju i po potrebi nadopunjavanju Vašim viđenjem svega toga.

U današnje vrijeme kada je čovjek također postao mali kotačić u globalnom svijetu, u vremenima kada se nema vremena stajati, kada se mora raditi i raditi, kada vrijeme ide 5 puta brže nego prije 100 ili 200 godina, moderni šaranski ribolov je idealna zanimacija za punjenje ispražnjenih baterija "modernog" tj. čovjeka 21. stoljeća.
Znači osim što je moderni šaranski ribolov sportska borba i nadmudrivanje čovjeka i ribe, u ovom slučaju šarana, isti taj ribolov je i idealan ispušni ventil, sadržajan odmor od svakodnevnog života, idealna prilika da čovjek sa betona i asfalta ponovno osjeti čari prirode, da se druži sa svojim prijateljima, da putuje, ustvari jednostavno i jasno da uživa u svemu tome.

I evo na kraju neću previše nabrajati i kao što rekoh, nakon što pročitate ovo puštam Vam na volju da me kroz svoje razmišljanje o modernom šaranolovu nadopunite ili ispravite.

BISTRO!!!

Cro-carp.com portal koristi kolačiće(cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice cro-carp.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice cro-carp.com kliknite na gumb .