Tiger nut

Tiger u stvarnosti nije orah iako mu ime (tiger nut) to sugerira. Tiger je biljka lukovica i njezin plod sazrijeva u tlu.

Gornji dio biljke nalik je šašu ili nekoj drugoj lukovici (npr. luku) i naraste do visine od max. 90 cm. Biljka najbolje uspijeva u uvijetima visoke vlage i visoke temperature, uz napomenu da na formiranje ploda uvelike utječe sunčeva svjetlost (čim je utjecaj sunca veći, plod je manji). Zemnje koje ga najviše proizvode su Kina, Mali i Obala Slonovače.

Tiger nut ima primjenu kao hrana u stočarstvu, ljudskoj prehrani i ribolovu. U ljudskoj prehrani konzumira se sirov, kuhan ili pečen. Okusa i teksture je sličan kokosu. Bogat je vlaknima, proteinima i šećerom. Osim što je visoko sadržajan energijom (masti, škrob, proteini i šećeri), bogat je i mineralima kao što su fosfor i kalij, te vitaminima E i C.
Klasični tj. standardni tiger nut sadrži u 100 grama 386 kalorija, sa udjelom od 7% proteina, 26% masnoća (ulja), 31% škroba i 21% glukoze. Sadrži 26% vlakana od kojih je 14% netopivo i 12% topivo.

Iz svega navedenoga proizlazi i to da je izvrstan mamac za šarana. Pošto se tiger nut čuva na način da se osuši tj. dehidrira, da bi ga primjenili u ribolovu potrebno ga je namakati i kasnije kuhati u vodi, kako bi bio prihvatljiviji kao mamac i probavljiviji samome šaranu.

U šaranolovu tiger nut se koristi i kao mamac i kao prihrana, što u izvornom obliku, što kao brašno tj. komponenta za izradu boila. Pošto je jako zasitan i teže probavljiv šaranu, preporuča se oprez pri određivanju količine koju ćete plasirati na hranilište, jer kruži teorija da je on kao hrana šaranu na top poziciji tj. omiljen mu je, a pošto se njime brzo zasiti, pretjerano korištenje tiger nuta stvara neželjeni efekt.

Cro-carp.com portal koristi kolačiće(cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice cro-carp.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice cro-carp.com kliknite na gumb .