Kišobrani, zakloni, šatori

Šatori, kišobrani, zakloni danas postaju neizostavan dio opreme svakog ozbiljnog šaranaša koji provodi više dana (u komadu) na vodi.
Kao i kod ostalog pribora i opreme i u ovom segmentu došlo je do vrtoglavog razvoja navedene opreme i danas postoje specijalizirani proizvodi iz te palete za nas šaranaše.

1. Kišobrani su najosnovniji oblik zaštite od atmosferskih prilika tj. neprilika za šaranaše. Dosta su velikog promjera (od 2 do 3 metra) i sastoje se od osnovne šipke koja je teleskopska i služi za fiksiranje tj. učvršćivanje kišobrana u tlo i gornjeg dijela kišobrana tj. same zaštite.

Kišobrani se najčešće koriste za zaštitu od kiše u bilo koje doba godine. U toplije doba godine idealna su zamjena šatorima, jer se zbog velikih dimenzija ispod njih može smjestiti ležaljka. 

Napomenimo da kišobrani imaju i dodatnu opremu koja se može kombinirati sa njima i time dobijemo još funkcionalniju zaštitu. To je naprimjer mrežasta zaštita od komaraca i ostalih insekata, te specijalne prekrivke kojima zatvaramo kišobran i stvaramo još bolju zaštitu od vanjskih uvjeta.

2. Zakloni su unaprijeđena vrsta šatora sa dodatnim stranicama. Po mnogo čemu su bolji i napredniji od takovih kišobrana.

Prije svega kvalitetnije su napravljeni jer se sastoje od metalne konstrukcije na koju je integrirano nepropusno platno. Prilikom postavljanja to se platno u tlo fiksira klinovima i time se dobiva na puno većoj stabilnosti prilikom konstantnog ili povremenog naleta vjetra.
Kao rješenje za zaštitu preporučaju se u toplije doba godine, jer nisu 100% zatvoreni (prednji dio otvoren), a nemaju svi ni podnicu.

3. Šatori su najbolja skloništa tj. prebivališta za modernog šaranaša. Možemo ih podijeliti na dvije vrste, one koje šipke tj. konstrukciju imaju integriranu u platno i one koji ne.

Definitivno su ovi prvi tj. šatori koji konstrukciju imaju intagriranu u platno bolji odabar, jer su stabilniji i jednostavniji za sastaviti i rastaviti.
Kvalitetan šator bez problema mora izdržati i jako loše vremenske uvjete, a odlikuje ga stabilnost, tj. otpornost na vjetar, hladnoću i druge atmosferske prilike. Šator je 100% konstrukcijski zatvoren, te za razliku od zaklona obavezno ima i podnicu.
Podnica može biti integrirana u šator ili je odvojiva. Ona ima funkciju zadržavanja topline tj. njezino sprječavanje da ode u tlo, štiti nas od insekata i ostalih životinja i pruža nam dodatnu udobnost samim time što pokriva tlo na kojemu obitavamo.

Šatori su u principu jednoslojni, što zadovoljava povoljne vremenske uvijete, a ako želimo dodatnu sigurnost tj. zaštitu koristimo drugi sloj tj. prekrivku (winterskin).

Winter skin je prekrivka kojom prekrijemo šator i dobivamo na boljoj temperaturnoj izolaciji i sprječavanju kondenzacije šatora, a potrebit je za hladnijeg vremena (kasna jesen, zima i rano proljeće).

Ovakove šatore prilikom rasklapanja tj. postavljanja također u tlo učvršćujemo specijalnim klinovima.

Izlaskom svakog novog modela šaraanskog šatora, njegovo postavljanje i rastavljanje je sve jednostavnije.

Napomenimo da kvalitetniji i skuplji šatori imaju karakteristiku multifunkcionalnosti (takav šator ima opciju skidanja prednje stranice i samim time postaje zaklon).
Šatore za šaranski ribolov prema dimenzijama možemo podijeliti na 1-man (za jednu osobu) i 2-man (za dvije osobe) šatore.

Postoji mnogo proizvođača zaklona i samim time i mnogo modela, te šaranašu osobno ostaje posao da odabere koji zaklon mu treba.

Neki od proizvođača zaklona:

Nash
Fox
Ehmanns
JRC
Prologic

Starbaits
Trakker
DAM
Chub

Cro-carp.com portal koristi kolačiće(cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice cro-carp.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice cro-carp.com kliknite na gumb .