Podloške za ribu(Unhooking)

Kao i upotreba specifičnog šaranskog podmetača, tako i upotreba podloške za ribu tj. unhookinga (eng.) na svakoj ozbiljnijoj vodi postaje obavezan dio opreme modernog šaranaša.
Podloška za ribe koristi se u "najslađem" trenutku za šaranaša. U trenutku kada smo naplatili sav trud, znoj i suze. U trenutku kada smo uhvatili ribu tj. izvadili je iz vode.
Tada nam podloška služi kao zaštita za ribu dok joj otkvačujemo udicu, pregledavamo ju, tretiramo rane, pripremamo za vaganje i slikanje.
U grubo podloške možemo podijeliti na dvije vrste, prve bi bile klasične podloške, a druge bi bile "kade".Klasične podloške su podloške pravilnog tj. ravnog oblika i najvažnije karakteristike za dobru podlošku su da bude od dobrog materijala i da bude debela.

Podloške u obliku kade su još kvalitetnije podloške, jer osim što omogućuju kvalitetno zbrinjavanje ribe i ophođenje s njom, povećavaju sigurnost jer imaju i poklopac kojim se prekrije otvor kade i time se riba spriječava da uslijed bacanja i koprcanja iskoči iz iste i ozlijedi se.
Danas moderni i iskreni šaranaši pridodaju stvarno dosta do sigurnosti i zdravlja ribe i koriste sve prostranije i kvalitetnije podloške.
Neke podloške imaju patent zatvarače i upotrebom njih podlošku možemo pretvoriti u posudu za vaganje.
Upotreba podloške najviše dolazi do izražaja u trenutku kada se slikamo sa ribom, jer tada ribu moramo podići na određenu visinu i time je izlažemo mogućnosti da nam isklizne ili padne iz ruke. Zato prilikom slikanja obavezno ispod podignute ribe moramo imati podlošku.
Prije nego što ribu polegnete u podlošku preporuča se da ju navlažite sa vodom.
Jedina mana podloški je njihova transportna veličina koja zauzima dosta prostora u našem asortimanu pribora.
No postoje podloške koje se napuhavaju i ispuhavaju i time se smanjuje njihova transportna veličina.
I na kraju stvarno svaki imalo savjestan ribolovac koji gaji C&R režim, neovisno o pravilima na vodi na kojoj lovi, trebao bi imati podlošku za ribe.

Neki od proizvođača podloški za ribe:

Fox
Chub
JRC
Prologic
Maver
DAM
Nash

Cro-carp.com portal koristi kolačiće(cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice cro-carp.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice cro-carp.com kliknite na gumb .