Rakete

Raketa je danas u doba kada je na većini šaranskih voda zabranjena upotreba čamca, što klasičnog, što malenog na daljinsko upravljanje, jedini pravi "alat" za hranjenje tj. pripremanje lovne pozicije.
Raketa je "alat" koji nam omogućava kvalitetno hranjenje i pripremanje pozicije na određenoj daljini i kao što samo ime kaže, to je "posuda" nalik raketi. Princip rada rakete je vrlo jednostavan, no da pojasnimo.
Izbacuje se na željenu poziciju ribolovnim štapom, u većini slučajeva specijaliziranim štapom tj. spodom, koji je veće libraže tj. snage.
Sama raketa se sastoji od 2 dijela, tijela rakete i sustava za kopčanje. Tijelo se sastoji se od tri dijela, vrha (1.) koji je ispunjen (plutom, stiroporom ili nekim trećim laganim materijalom), tijela (2.) rakete koje je ustvari privremeni spremnik za prihranu koju plasiramo, te zadnjeg dijela tijela rakete koje sadrži krilca tj. stabilizatore (3.), za što mirniji i precizniji let rakete. 
Sustav za kopčanje (4.) je većinom od špage ili debljeg najlona, a u nekih modela i od plastične niti.

Sada kada smo objasnili konstrukciju rakete, pojasnimo i način "rada" rakete.
Prilikom izbacivanja rakete spod štapom, ona zrakom leti u određenom kutu i u trenutku pada u vodu nastavlja još neko vrijeme taj isti put. Kada izgubi energiju za nastavak puta raketa zbog toga što u vrhu ima dio gdje se nalazi određena količina laganog materijala pokušava isplivati na površinu. U tom trenutku kada raketa mijenja putanju kretanja (rotira se i sada spremnik tj. zadnji dio rakete teži ka dnu, a vrh koji je lakši teži ka površini), tj. kreće iz dubine prema površini dolazi do isipavanja prihrane koji smo u nju stavili. Tim procesom završava jedno hranjenje raketom.

Raketa ima raznih modela, veličina i namjene. Nekima su tijela punog profila, a nekima su rupičasta (te koristimo za hranjenje brašnastom hranom).

Jedan od većih problema kod upotrebe raketa je njihovo izvlačenje iz vode nakon uspješnog hranjenja zbog otpora vode. No neki proizvođači, a i ribolovci osobno,  su i tome doskočili i izradili su sustave za lakše izvlačenje (u tome slučaju raketa se izvlači iz vode na prednji dio).

 

Sve u svemu kako sam ranije napomenu raketa ima različitih dimenzija, manje sa teretom tj. prihranom mogu težiti do 100-injak grama i može ih se izbacivati sa lovnim štapom (njihova prednost je ta što ne stvaraju preveliku buku na vodi, a mana je ta da su malog kapaciteta), a veće teže rakete mogu dosezati i težine preko 300 grama (iako je težina standardne napunjenje rakete do max 200 grama) i obavezno ih se mora izbacivati sa spod štapovima namjenjenima za takve prigode.

Neki od proizvođača raketa:

Ugoplast
Fox

Korda
Gardner
Starbaits

Cro-carp.com portal koristi kolačiće(cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice cro-carp.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice cro-carp.com kliknite na gumb .