Palice za hranjenje (Kobre)

Palice za hranjenje ili kako ih popularno zovemo kobre (Kobra je inače jedan od proizvođača) su "alat" za izbacivanje boila na hranilište. Princip rada kobre je vrlo jednostavan i temelji se na tome da u većini slučajeva u savijenu (ima i ravnih) cijev određenog promjera stavljamo boilu i zamahom tj. trzajem ruke izbacujemo istu na željeno mjesto.
Preduvjet za kvalitetno i precizno izbacivanje boile je njezina čim veća okruglost, jer čim je boila savršenijeg okruglijeg oblika dobivamo na preciznosti i daljini.
Znači kobra je cijev koja je sa donje strane zatvorena, u tu cijev ubacujemo boilu i stavljamo kobru u početni položaj (ispružimo ruku sa kobrom u visinu okomito na tlo). Zamahom ruke i u određenom trenutku pod pravim kutem dobivamo da se boila koja je krenula sa dna kobre u toj cijevi ubrzava tj. dobiva određenu brzinu i izlijeće van.
Treba napomenuti da će svakom početniku biti teško i da će tek vježbom dobiti pravi osjećaj za baratanje kobrom.

Palica za hranjenje tj. kobri ima svakakvih modela i dimenzija. Manji modeli se koriste za manje daljine, a veće naravno za veće daljine. Osim što samim dimenzijama kobre utječemo na postihnute daljine, treba napomenuti da i sama boila utječe na to.

Daljina izbačaja također ovisi promjeru boile, njenoj težini, obliku (već smo rekli, čim okruglija to bolje) i tvrdoći (čest je slučaj da ako boila nije dovoljno tvrda tj. posušena dolazi do njenog pucanja prilikom kobriranja).

Prema nekim istraživanjima najbolje tj. najdalje leti boila promjera 22 mm.
Daljine koje se postižu kobriranjem mogu biti od svega nekoliko desetaka metara, pa sve do 100 i više metara.
I na kraju napomenimo da je kobriranje boila idealno za hranjenje na vodama gdje je riba osjetljiva na buku tj. raketiranje i da je za takvo nešto idealna, ali i da je kao način hranjenja spora tj. u određenom vremenskom intervalu možemo manje boila izbaciti nego raketom, nije toliko precizno, dosta je podložno uvjetima na vodi tj. vjetru i često dovodi do upale mišića ruke.

Neki od proizvođača palica za hranjenje:

Ugoplast
Fox
Korda

Cro-carp.com portal koristi kolačiće(cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice cro-carp.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice cro-carp.com kliknite na gumb .