Zajarki

Ako ikada poželite loviti na vodi koja je čista šaranaška destinacija sa isključivo sportskim pristupom ribolovu, a tu ponajprije mislim na isključivi ribolov s obale bez ikakvih pomagala, onda je vaš prvi izbor šoderica Zajarki-Zaprešić. 
Domaćini bi još rekli dođite na Bager. Šoderica stara oko 50 godina koja se redovito poribljava ponajviše šaranom. Veličine 40h

 sa sa svojom posebnošću malim zelenim otočićem.

Jezero je bogato ribom i pod strogim je nadzorom svih onih koji tamo love. Naime radi se o vodi posebno bogatoj šaranom i to onom kapitalnim.

Prije 5-6 godina na vodi se par entuzijasta odlučilo na jedan potez o kojem se samo pričalo i čitalo, a to je evidenciji riba. Svaka riba dobila bi svoje ime i pratio bi se njezin napredak, mjesta ulova, na što je ulovljena i sl. Sve slično se odvijalo već na nekim vodama u svijetu no u puno manjoj mjeri kako je to na kraju izgledalo na Zajarkima. Trenutno je evidencijom obuhvaćeno preko 500 riba iznad 10kg težine.

Evo primjer evidencije jedne ribe.
Riba se nakon ulova poslika s jedne i druge strane pod 90 stupnjeva (po mogućnosti bez sjene) tako da se što bolje vide ljuske i sve drugo na njezinom tijelu.

I s druge strane

Šta se dobilo takvim pristupom. Možda je najbolje prispomenuti same početke.

Na kraju prve godine evidencije riba, kad je kompletna šaranaške sekcija prikupila svoje slike i slike ostalih ribiča koji su slike htjeli dati, došlo se do brojke od 50-60 riba preko 10 kg i jednom preko 20 kg.

Prva riba u evidenciji na Zajarkima pod imenom br.1

Do danas taj broj izgleda drastično izmjenjen i spomenuti ću samo 50-ak riba preko 20 kg, riba koje gotovo redovito primaju tijekom godine.
U jezeru također plivaju i dvije ribe oko 30 kg, tj. opće poznati Kvrga i Berta. Kvrga je priča za sebe. Riba koja se prati već 6 godina i koja je od prosječne ribe za današnje uvjete došla do kapitalca najvećih razmjera. Prvi puta je ulovljen 2003. godine sa 10 kg, a 2004. sa 13 kg kada i dobija ime. 

Pristup evidenciji, o kojoj je bilo puno dvojbi sa strane moram priznati i velike večine šaranaša, ipak je polučio zavidne rezultate, ali napose i saznanja. Teško je bilo prije još dosta vremena shvatiti da riba preko godine može napredovati i 5-6 pa i 7 kg, da joj može narasti potrgani rep, da se ulovi na jako udaljenim mjestima u toku jednog dana, da se na jednom hranilištu 4 puta ulovi u tjedan dana na isti mamac itd.

Ali na žalost, isto tako dolazi se do saznanja kako ribe nestaju. Pa tako za sve ribe od kojih imamo slike od prije nego smo počeli sa evidencijom, dolazimo do zaključka da se niti jedna više nikada nije pojavila.

Pa i ribe iz evidencije,neke od njih, jednostavno se ne pojavljuju. Sigurni smo da nisu sve nastradale od ruke nesavjesnog ribiča, ali sumnje i to velike postoje. To nas sve skupa samo dovodi do zaključka da dodatno pojačamo kontrolu samih ribolovaca i da svim naporima radimo na tome da nam na vodi oživi u potpunosti režim ulovi i pusti.

Naravno da nismo sve ribe obuhvatili našom evidencijom ali navedene brojke govore puno o kakvoj se vodi radi.

Na kraju ponešto o samom ribolovu na vodi za ribolovce koji dolaze prvi put. Za sami početak ono svakom najdraže i najljepše, nema nikakvih problema tipa cvergl, rak ili puno bijele ribe. Osim toga nema previše zadjeva ukupno gledajući, a nema ni trave tj. vodenog raslinja.

Zajarki su poznati kao voda koja radi, ako nema leda, cijelu godinu bez obzira na godišnje doba. Riba posebno dobro prihvaća "domaće" lako probavljive mamce tipa boila i dobro prokuhani partikl. Zadnjih pak godina posebno se dobro također pokazuju pelete bez kojih je danas nezamislivo imati kvalitetan ribolov.

Ribu treba obilato hraniti i u vrijeme kad zaista dobro prima, a to je skoro pa stalno.
Prvi "ulet" na hranilište sa 5-10kg hrane nije ništa čudno, naravno raspoređeno na partikl, boilu i peleta.

Od boili svaka kvalitetna daje dobre rezultate sa možda malo manjim naginjanjem na fish boilu. Još jedna specifičnost ribolova na Zajarkima je ta da postoji dosta pozicija preko 120-130 m koje rade izvrsno pa tako ponekad ribolov na toj vodi može biti pravi sportski izazov. Jer izbacati svu tu silnu hranu na te daljine i izdrilati ribe od tamo i jest izazov.

Evo malo karte jezera sa nekim pozicijama.
Što se tiče pozicija unutar separacije tamo se nalazi tvrtka Hidroelektra i nije uputno šetati se za vrijeme radnog vremena, dolaziti na ribolov i odlaziti s njega, ići u nabave i slično. Najidealnije vrijeme za dolazak u ribolov na separaciju je prije ili poslije radnog vremena, a to je prije 7 ujutro (barem pola sata) i poslije 15 :30 popodne. Rijetko koja tvrtka bi uopće dozvoljavala ribolov unutar prostora gdje održava proizvodnju. Ovo spominjem zato jer velika večina ribolovaca apsolutno ne poštuje prostor tvrtke i time ugrožava odnose tog subjekta sa našim društvom. A oni u svakom trenutku mogu zabraniti ribolov u tome dijelu, ali kako kažem za sada to još dobro funkcionira uz sve probleme koje sam naglasio. Zato bi molio sve koji se baš tamo odluče na ribolov da se drže nekih pravila koja su i tu iznešena.

Pozicije! Separacija, 23 do 29

Na kraju evo još i karta položaja jezera koji se nalazi gotovo u samom gradu Zaprešiću.

 

 

 

Sve informacije i kupnju karata možete obaviti u našem društvenom domu na samoj vodi koji radi od 06 pa sve do 22h.

Više informacija na:
www.saran-zapresic.hr

 

Cro-carp.com portal koristi kolačiće(cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice cro-carp.com slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice cro-carp.com kliknite na gumb .